23 maart 2023

BLABLABLA, geen excuses … Deelname aan het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker loont

Maart is de internationale maand in de strijd tegen dikkedarmkanker. Elk jaar stuurt het Centrum voor Kankeropsporing – in opdracht van de Vlaamse overheid – meer dan 850.000 mannen  en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar een gratis stoelgangtest. Die stoelgangtest kunt u eenvoudig en snel thuis  afnemen en dan per post opsturen.

Hoewel het heel erg simpel is om de stoelgangtest te doen, gaat maar de helft van de mensen die een uitnodiging krijgt in op die uitnodiging. En dat is jammer. Het Bevolkingsonderzoek heeft immers zijn nut al  bewezen: 75% van de kankers gevonden door het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker zijn nog in een  vroegtijdig stadium. Dat beperkt de behandeling tot een minimum en verhoogt de kans op genezing gevoelig. Ter  vergelijking: bij niet-deelnemers aan dit bevolkingsonderzoek die toch geconfronteerd worden met  dikkedarmkanker, is dat slechts 35%.

Onderzoek bij de doelgroep toont aan dat een van de meest voorkomende reden om niet mee te doen aan het bevolkingsonderzoek is ‘ik heb geen klachten, ik voel me goed, ik heb geen symptomen’, of ‘het zit niet in de  familie’. Maar met dit Bevolkingsonderzoek wil het Centrum voor Kankeropsporing juist bij personen die nog geen  klachten of symptomen hebben, de voorlopers van dikkedarmkanker vinden. Net door er op tijd bij te zijn, is de  kans op genezing veel groter.

Dus geen excuses … Doe de stoelgangtest.

Meer informatie: www.dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be(opent nieuw venster) of 0800 60 160.

banner van de Bla Bla Bla campagne

In de Sterk van maart vertelt Rita (58) waarom zij meedoet aan het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. 

Bekijk Sterk online. 

Hebt u nog geen abonnement op Sterk? Neem een gratis abonnement.