23 maart 2023

Elias en zijn gezin komen op adem dankzij gASStvrij

Ondersteunende pleegzorg laat zowel mantelzorgers als personen met een handicap even op adem komen. Specifiek voor kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS) is er gASStvrij. Zo logeert de elfjarige Elias* om de twee weken bij het gASStgezin van Isabelle en Philippe. Ook voor zijn ouders Ann en Peter en voor zijn drie broers is die respijtzorg een zegen.

Ann en Peter hebben vier zonen, waarvan drie met een autismespectrumstoornis (ASS). “Evenwicht vinden, dat is het lastigste”, vertelt Ann. “De ene zoon kan niet tegen de geur van tonijn, de andere is er gek op. En nee, door hun ASS kan daar niet gewoon over gepraat worden. Onze oudste zoon heeft chronische angsten, wat een impact heeft op zijn slaappatroon. Dat weegt dan weer op de andere jongens. De ene heeft veel nood aan structuur, de andere wil spelen. Het is die interactie, die balans vinden, wat zo moeilijk is. Het is voortdurend schipperen, verbinden, constructief dingen proberen uit te leggen. De ene keer lukt dat al beter dan de andere.”

Kansen geven

“Mijn man en ik willen onze kinderen alle kansen geven. Daarom hebben we voor Elias de stap gezet naar ondersteunende pleegzorg. Dat was geen gemakkelijke beslissing. Maar Elias heeft er nood aan. Zo kan hij even op adem komen.”

Ann en Peter kwamen via gASStvrij in contact met pleegouders Isabelle en Philip. “Vier jaar geleden kwam Elias tijdens de zomervakantie voor het eerst naar ons. We keken ernaar uit, maar waren ook wel wat bezorgd. Stel dat het niet lukte, dat het niet klikte”, vertelt Isabelle. “Maar het verliep goed.”

“Ook voor ons was dat spannend”, geeft Ann toe. “Isabelle stuurde ons in het begin altijd foto’s van Elias terwijl hij koekjes bakte of met zijn soldaatjes speelde. Ik zag dat hij op zijn gemak was, dat hij straalde. Elias kan niet faken. Ik wist dus dat hij gelukkig was.”

“Na die eerste zomervakantie spraken we af dat Elias om de twee weken op woensdagnamiddag zou komen. Nu komt hij telkens van dinsdag- tot woensdagavond. Op woensdag hoeft hij niet naar school. Hier kan hij ontstressen. Ik richt me helemaal op zijn behoeften”, zegt Isabelle.

Dat Elias om de twee weken bij Isabelle en Philip terechtkan, maakt voor ons gezin een wereld van verschil.

Een ander mens

“Dat Elias om de twee weken bij Isabelle en Philip terechtkan, maakt voor ons gezin een wereld van verschil. Het geeft perspectief als het thuis eens vastloopt. Die woensdagen kunnen we even bijtanken. Al is het vooral voor Elias dat we dit doen. Hij kan even weg uit de drukte van een groot gezin. Bij Isabelle en Philip kan hij eens doorslapen en ventileren.”

“Elias is hier altijd welkom”, zegt Isabelle. “Ik doe dit bijzonder graag. Mijn eigen kinderen zijn nu dertigers. Ik kan gerust wat tijd maken voor anderen. Dit engagement geeft me zoveel voldoening.”

Dat bevestigt ook Philip. “Ik sta anders in het leven sinds ik samen met Isabelle de ondersteunende pleegzorg opneem. Vroeger had ik soms weinig geduld met mensen. Als ik in de winkel een ‘lastig kind’ bezig zag, dacht ik vaak: ‘Bij mij zou het niet waar zijn’. Nu oordeel ik gelukkig niet meer zo snel. Een kind met ASS mist een schildje tegen de prikkels. Zo zie ik dat.”

Zelfs als ik me zelf minder goed in mijn vel voel, merk ik dat bezig zijn met Elias me energie geeft”, zegt Isabelle. “Ik zou dit nooit meer willen missen

Ook iets voor u?

Ondersteunende pleegzorg is helemaal op maat. Een ondersteunend pleeggezin vangt een pleegkind of een volwassen pleeggast met een handicap op zo lang als nodig: een paar dagen, een paar weken of maanden, of af en toe tijdens weekends en vakanties.

De opvang is beperkt en er worden goede afspraken gemaakt. Dankzij de ondersteuning van een pleeggezin krijgen ouders die het moeilijk hebben een adempauze. Of kan iemand die anders bij een zorgaanbieder woont, even in een andere omgeving verblijven.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van pleegzorg? Of denkt u erover om u als (ondersteunende) pleegouder te engageren?

Ontdek de vele mogelijkheden van (ondersteunende) pleegzorg(opent nieuw venster)

Lees meer over gASStvrij(opent nieuw venster)

*Om privacyredenen is Elias een schuilnaam.

gASStvrij is een samenwerking van zorgaanbieder Tanderuis vzw en Pleegzorg Oost-Vlaanderen. Pleegzorg Oost-Vlaanderen voorziet voor de gASStgezinnen vorming, ondersteuning, een vergoeding en een verzekering. Vanuit Tanderuis kan er voorzien worden in ondersteunende, autismespecifieke begeleiding. De Liga Autisme Vlaanderen wil het project verder uitrollen in heel Vlaanderen.

Het VAPH-magazine Sterk brengt deze maand een dossier over pleegzorg.

Bekijk Sterk online.

Hebt u nog geen abonnement op Sterk? Neem een gratis abonnement.