23 maart 2023

Luisterhulpmiddelen: onmisbaar voor het sociaal leven van doven en slechthorenden

Voor wie doof of slechthorend is, kunnen luisterhulpmiddelen een groot verschil maken. Bij het VAPH kunt u informatie over luisterhulpmiddelen vinden in de hulpmiddelendatabank, en onder bepaalde voorwaarden een tegemoetkoming aanvragen voor die hulpmiddelen.

Tegemoetkoming in gehoorhulpmiddelen

Heel wat personen met gehoorverlies dragen een hoorapparaat, een botverankerd hoorapparaat (BAHA) of een cochleair implantaat (CI). Dat laat hen toe om geluiden die ze slecht horen beter te verstaan. Hoorapparaten en CI’s worden terugbetaald door het RIZIV. 

Ook het VAPH ondersteunt doven en slechthorenden. Zo kunnen mensen bij het VAPH enerzijds een tegemoetkoming vragen voor signaleringssystemen die hen waarschuwen als bijvoorbeeld de deurbel gaat, de telefoon rinkelt of de wekker afgaat. Anderzijds kunnen ze bij het VAPH terecht voor luisterhulpmiddelen: dat zijn gehoorhulpmiddelen die het spraakverstaan in moeilijke luistersituaties verbeteren. 

Luisterhulpmiddelen

Voorbeelden van luisterhulpmiddelen waarvoor u bij het VAPH een tegemoetkoming kunt aanvragen, zijn merkgebonden streamers, solo-apparatuur, persoonlijke ringleiding en een smartphone gebruikt als luisterhulpmiddel. Die hulpmiddelen streamen geluiden rechtstreeks naar een hoorapparaat of CI, en verbeteren zo de spraakverstaanbaarheid van gesprekken bij omgevingsgeluid en op afstand. Luisterhulpmiddelen zijn flexibele en multi-inzetbare hulpmiddelen die in heel wat verschillende settings, zoals in een druk restaurant, in de auto of in vergaderingen gebruikt kunnen worden.

Met luisterhulpmiddelen kunnen ook telefoongesprekken en het geluid van de televisie rechtstreeks gestreamd worden naar een hoorapparaat. Voor slechthorenden met een matig gehoorverlies die geen hoortoestel dragen en die problemen ondervinden met het horen van de televisie of de radio, kan een luisterhulpmiddel voor tv of radio zonder hoortoestellen een oplossing bieden.

Luisterhulpmiddelen zijn kleine hulpmiddelen die een groot verschil kunnen maken in het sociaal leven van heel wat doven en slechthorenden. Zo ook voor Veerle Peeters, die ze al jaren gebruikt. “Vooral op het werk, om online te kunnen vergaderen”, zegt ze. “Ik heb een cochleair implantaat en een hoorapparaat. Daardoor verdraag ik moeilijk een headset. Maar met mijn streamer hoor ik duidelijk wat iedereen zegt en wordt vergaderen een stuk eenvoudiger.” 

Internationale dag van het gehoor

Op 3 maart was het de Internationale dag van het gehoor. De World Health Organisation (WHO) organiseert die dag elk jaar om het bewustzijn rond - soms onzichtbaar - gehoorverlies en het belang van gehoorbescherming te verhogen. Naar aanleiding daarvan maakte ATV een reportage waarin hulpmiddelengebruikster Veerle Peeters getuigt over hoe hulpmiddelen voor haar een wereld van verschil maken. 

Bekijk de reportage:

ATV-reportage over luisterhulpmiddelen (3 maart 2023) - gepubliceerd met toestemming van ATV

Bekijk luisterhulpmiddelen in de hulpmiddelendatabank

Lees meer over hulpmiddelen en aanpassingen