26 juni 2023

Mogelijkheden op vakantie met een persoonlijk budget

Of u nu naar het buitenland gaat of in eigen land blijft, als u houder bent van een persoonlijk budget, hebt u verschillende mogelijkheden om in de vakantie uw zorg en ondersteuning te organiseren.

man met handicap en begeleidster doen samen een terrasje op vakantie
Foto: Shutterstock

Persoonlijk assistent of individueel begeleider

Hebt u al een persoonlijk assistent? Dan kunt u die persoon meenemen op reis. De kosten voor de zorg en ondersteuning die uw assistent of begeleider u biedt, betaalt u net als anders met uw persoonlijk budget. 

U kunt er ook voor kiezen om samen te werken met een buitenlandse persoonlijk assistent of individueel begeleider op uw reisbestemming. Let er wel op dat u een geldige arbeids- of takenovereenkomst hebt, en dat het om een-op-eenondersteuning gaat. 

Hebt u een persoonsvolgend budget (PVB)? Dan mag u zelfs aankloppen bij een buitenlandse organisatie voor collectieve ondersteuning (in groep dus). Natuurlijk ook op voorwaarde dat er een geldige overeenkomst is. Met het persoonlijke-assistentiebudget (PAB) is dat voorlopig nog niet mogelijk.

Vrijwilliger

Ook een vrijwilliger kan u op reis ondersteunen: in het buitenland of op uitstap in eigen land. U zorgt voor een geldige overeenkomst met de vrijwilligersorganisatie en maakt duidelijke afspraken over prijzen. Met de inzet van een vrijwilliger organiseert u een-op-eenondersteuning. 

Jobstudent

Tot slot kunt u ook een jobstudent aannemen om u een geruste vakantie te bezorgen. Ook dan geldt: maak goede afspraken, stel een overeenkomst op en geef die door aan het VAPH. 

Gaat het om een minderjarige jobstudent? Dan moet u het VAPH ook een toestemming van de ouders of voogd bezorgen. De formulieren daarvoor vindt u op de website van het VAPH, zowel voor houders van een PAB als van een PVB

En alle andere kosten zoals vervoer en extra reiskosten? 

Op reis kunt u ook nood hebben aan aangepast vervoer. Zowel met het persoonsvolgend budget als met het persoonlijke-assistentiebudget kunt u een overeenkomst in het kader van vervoer sluiten. Met het persoonsvolgend budget kunt u de verplaatsingskosten van uw assistent zelfs binnen de arbeids- of takenovereenkomst betalen. 

En alle extra kosten van de reis zelf? Uw hotelkamer, uw vliegtuigticket … Dat zijn géén kosten die u met uw persoonlijk budget kunt betalen. Iedereen die op reis gaat heeft zulke kosten, het zijn dus geen kosten ten gevolge van uw handicap. 

Geldt dat ook voor uw assistent, begeleider, vrijwilliger of jobstudent? Neen. Een extra grote kamer omdat uw assistent mee moet, een extra ticket voor attracties of festivals, eten en restaurantkosten voor de assistent … Dat kunt u betalen met het vrij besteedbaar deel van het persoonlijk budget. Dat zijn namelijk extra kosten ten gevolge van uw handicap. 

Lees meer over persoonlijke budgetten

Lees alle nieuwsberichten