13 juli 2023

Pleegzorg op maat voor kinderen en volwassenen met een handicap

Pleegzorg biedt voor personen met een handicap veel mogelijkheden. De zorg kan helemaal op maat van de noden en behoeften georganiseerd worden. Zo brengt Dora elke vakantie enkele dagen door bij het ondersteunend pleeggezin van Reinhilde Jehoul.

Dora heeft een verstandelijke handicap. Sinds enkele jaren verblijft ze in De Meander in Dilsen-Stokkem. Daarvóór woonde ze vijftien jaar voltijds in het pleeggezin van Reinhilde Jehoul.

“Dora was drie jaar toen ze samen met haar twee jaar oudere zusje Debby bij ons kwam wonen”, vertelt Reinhilde. “Mijn toenmalige echtgenoot en ik hadden zelf ook vier kinderen. We kozen niet bewust voor een pleegkind met een handicap, maar hadden geen bezwaar. We hebben altijd een huis vol kinderen gehad. Dora maakt op een vanzelfsprekende manier deel uit van ons gezin. Onze eigen kinderen beschouwen Dora en Debby als hun zussen.”

Dora lacht blij als ze dat hoort. Ze volgt het interview nieuwsgierig en af en toe knikt ze goedkeurend.

“Toen ze bijna achttien jaar was, is Dora verhuisd naar een zorgaanbieder. Ik ben ondertussen 64 en de zorg begon door te wegen. Samen met Pleegzorg Vlaanderen zochten we een geschikt verblijf. Uiteindelijk kozen we voor De Meander in Dilsen-Stokkem. Dora woont er graag. Dat ze er gelukkig is, stemt ons blij en is een hele opluchting.”

foto van Dora samen met haar ondersteunende pleegouders Reinhilde Jehoul en echtgenoot Freddy
Foto: © Filip Erkens

Ondersteunende pleegzorg

Als Dora bij ons verblijft, gaat ze graag met de hondjes wandelen.

Reinhilde Jehoul, pleegouder
Foto van het ondersteunend pleeggezin Reinhilde en Freddy, samen met Dora en de hondjes in de huiskamer
Foto: © Filip Erkens

Hoewel Dora nu haar eigen stek heeft, houdt ze nauw contact met het gezin van Reinhilde en haar tweede echtgenoot Freddy. Zij bieden nu ondersteunende pleegzorg. In de praktijk betekent het dat Dora elke vakantie enkele dagen in het gezin van Reinhilde verblijft.

“We vierden ook samen nieuwjaar”, vertelt Reinhilde. “De andere kinderen, die ondertussen allemaal uitgevlogen zijn, zouden het vreemd vinden als Dora daar niet bij was.”

“Als ze bij ons verblijft, gaat ze graag met de vier hondjes wandelen. Dora praat amper en is nogal verlegen, maar met de hondjes maakt ze gemakkelijk contact. Is het niet, Dora?” Dora lacht en streelt de hondjes die haar aan het spelen willen krijgen.

Ook iets voor u?

Ondersteunende pleegzorg is helemaal op maat. Een ondersteunend pleeggezin vangt een pleegkind of een volwassen pleeggast met een handicap op zo lang als nodig: een paar dagen, een paar weken of maanden, of af en toe tijdens weekends en vakanties.

De opvang is beperkt en er worden goede afspraken gemaakt. Dankzij de ondersteuning van een pleeggezin krijgen ouders die het moeilijk hebben een adempauze. Of kan iemand die anders bij een zorgaanbieder woont, even in een andere omgeving verblijven.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van pleegzorg? Of denkt u erover om u als (ondersteunende) pleegouder te engageren? Neem dan zeker een kijkje op www.pleegzorg.be(opent nieuw venster)

Het gratis VAPH-magazine Sterk bracht in maart 2023 een dossier over pleegzorg.

Bekijk Sterk online

Hebt u nog geen abonnement op Sterk? Neem een gratis abonnement.