12 oktober 2023

Meldpunt grensoverschrijdend gedrag

In de nasleep van de MeToo-beweging kwamen ook in Vlaanderen meer en meer getuigenissen over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag naar boven. Tot op de dag van vandaag brengen slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag moedig hun verhaal naar buiten. Verschillende initiatieven werden de voorbije jaren verder uitgebouwd zoals de hulplijn 1712, de erkennings- en bemiddelingscommissie voor historisch misbruik, maar ook lokale meldpunten binnen organisaties. Echter, in sommige sectoren bestaan dergelijke lokale meldpunten niet, zijn ze onvoldoende gekend, gaan ze niet rechtstreeks met slachtoffers aan de slag of hebben slachtoffers weinig vertrouwen in interne procedures. Het Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag komt aan die nood tegemoet door de nodige bijstand en ondersteuning te bieden aan slachtoffers, de betrokken organisaties en het beleid. U vindt er alle informatie over op Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag | Vlaanderen.be(opent nieuw venster).

Het Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend gedrag is geen vervanging van de bestaande procedures rond grensoverschrijdend gedrag (GOG) in de sector van het VAPH. De procedures en afspraken voor de sector van het VAPH blijven van toepassing: www.vaph.be/gog/algemeen

Lees alle nieuwsberichten voor professionelen