25 maart 2024

”Hoe vroeger kinderen ondersteuning krijgen, hoe beter”

Hoe vroeger kinderen met een (vermoeden van) handicap ondersteuning krijgen, hoe beter. Voor het kind, voor de ouders en het hele gezin. Die ondersteuning varieert van rechtstreeks toegankelijke thuisbegeleiding tot intensieve ondersteuning.

Adam is zeven jaar, maar hij speelt en communiceert als een baby. Toen hij één jaar was, kreeg hij de diagnose autisme en verstandelijke handicap.
Het gezin vond hulp bij Het Raster, en later bij thuisbegeleidingdienst Kadodder. Het kinderteam van Kadodder biedt rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) aan kinderen van 0 tot 12 jaar en hun gezin.

Honderden tips

“Thuisbegeleidster Tatiana helpt ons enorm, met honderden tips”, zeggen Marzouk Aberkan en Fatiha El Aissati, de ouders van Adam. 

“We hebben lastige periodes gekend. Adam kan niet praten en is snel overprikkeld. Als hij iets wil of als hij pijn heeft, kan hij dat niet vertellen. Wat zich soms vertaalt in moeilijk gedrag.”

“Daar gaat het om”, zegt Tatiana Vens van Kadodder. “Je mag van het kind niet verwachten dat het zijn gedrag aanpast. De ouders en de omgeving moeten zich aanpassen. Alleen zo kan je het gedrag beïnvloeden.”

Marzouk Aberkan en Fatiha El Aissati en hun zoontje Adam samen aan de keukentafel
Marzouk Aberkan en Fatiha El Aissati en hun zoontje Adam © Filip Erkens

We hebben lastige periodes gekend. Maar thuisbegeleidster Tatiana van Kadodder helpt ons enorm.

Marzouk Aberkan en Fatiha El Aissati
ouders van Adam
Line Van Roey, zoontje Aaron en orthopedagoge Viviane Delecluyse
Line Van Roey, zoontje Aaron en orthopedagoge Viviane Delecluyse © Filip Erkens

Intensieve ondersteuning

Line Van Roey en Thomas Ruys zijn de ouders van de driejarige Aaron. Hij heeft pontocerebellaire hypoplasie (PCH), een degeneratieve hersenaandoening.

Gelukkig vindt het gezin veel steun. “De kinderneuroloog begeleidt ons goed op alle vlakken. Zo bracht ze ons in contact met Koester, een thuisbegeleidingsdienst voor palliatieve kinderen”, zegt Line Van Roey.

Ook de ondersteuning van Het Veer betekent veel voor het gezin. Het Veer is een therapeutisch kinderdagverblijf dat erkend is als multifunctioneel centrum (MFC). “Het Veer heeft de kennis, het materiaal én de expertise. Aaron voelt zich goed in Het Veer. Hij lacht veel en amuseert zich”, vertelt Line.

Orthopedagoge Viviane Delecluyse werkt er al dertig jaar. “Hoe vroeger kinderen ondersteuning krijgen, hoe beter”, zegt ze. “Op jonge leeftijd zijn de hersenen nog zeer plastisch. Ook voor de ouders is het goed. De opvoeding van een kind met een ontwikkelingsstoornis is niet evident. Samen met de ouders zoeken we copingstrategieën om met de moeilijkheden om te gaan.”

“De opvoeding van een kind met een ontwikkelingsstoornis is niet evident.”

Viviane Delecluyse
orthopedagoge Het Veer

U leest de verhalen van Adam en Aaron ook in de nieuwste editie van ons magazine Sterk.