25 juni 2024

Mogelijkheden op vakantie met een persoonlijk budget

Of u nu naar het buitenland gaat of in eigen land blijft, als u houder bent van een persoonlijk budget, heeft u verschillende mogelijkheden om in uw vakantie uw zorg en ondersteuning te organiseren.

Persoonlijk assistent of individueel begeleider

Hebt u al een persoonlijk assistent? Dan kunt u die persoon meenemen op reis. De kosten voor de zorg en ondersteuning die uw assistent of begeleider u biedt, betaalt u net als anders met uw persoonlijk budget. 

U kunt er ook voor kiezen om samen te werken met een buitenlandse persoonlijk assistent of individueel begeleider op uw reisbestemming. Let er wel op dat u een geldige arbeids- of takenovereenkomst hebt, en dat het om een-op-eenondersteuning gaat. 

Met uw persoonlijk budget kan u zelfs aankloppen bij een buitenlandse organisatie voor collectieve ondersteuning (in groep dus). Natuurlijk ook op voorwaarde dat er een geldige overeenkomst is. Met het persoonlijke-assistentiebudget (PAB) is dat beperkt tot 155 dagen en 155 nachten per kalenderjaar.

Vrijwilligers

Ook een vrijwilliger kan u op reis ondersteunen: in het buitenland of op uitstap in eigen land. U zorgt voor een geldige overeenkomst met de vrijwilligersorganisatie en maakt duidelijke afspraken over prijzen. Met de inzet van een vrijwilliger organiseert u een-op-eenondersteuning. 

Jobstudent

Tot slot kunt u ook een jobstudent aannemen om u een geruste vakantie te bezorgen. Ook dan geldt: maak goede afspraken, stel een overeenkomst op en geef die door aan het VAPH. 

Gaat het om een minderjarige jobstudent? Dan moet u het VAPH ook een toestemming van de ouders of voogd bezorgen. De formulieren hiervoor vindt u op de website van het VAPH, zowel voor houders van een PAB als van een PVB

En alle andere kosten zoals vervoer en extra reiskosten? 

Op reis kunt u ook nood hebben aan aangepast vervoer. Zowel met het persoonsvolgend budget als met het persoonlijke-assistentiebudget kunt u een overeenkomst in het kader van vervoer sluiten. Ook de verplaatsingskosten van uw assistent kan u binnen de arbeids- of takenovereenkomst betalen. 

En alle extra kosten van de reis zelf? Uw hotelkamer, uw vliegtuigticket … Dat zijn géén kosten die u met uw persoonlijk budget kunt betalen. Iedereen die op reis gaat heeft zulke kosten, het zijn dus geen kosten ten gevolge van uw handicap. 

Geldt dat ook voor uw assistent, begeleider, vrijwilliger of jobstudent? Neen. Een extra grote kamer omdat uw assistent mee moet, een extra ticket voor attracties of festivals, eten en restaurantkosten voor de assistent … Dat kunt u betalen met het vrij besteedbaar deel van het persoonlijk budget. Dat zijn namelijk extra kosten ten gevolge van uw handicap.

Lees meer over persoonlijke budgetten

Lees alle nieuwsberichten

man gebruikt rolstoellift naast van, op vakantie in de bergen
Foto: Shutterstock