Wie kan u wegwijs maken?

Iedereen heeft recht op voldoende mogelijkheden om zijn leven zelf te organiseren. Ook wie daarvoor ondersteuning nodig heeft. Die ondersteuning verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. 

Geen idee welke mogelijkheden er juist bestaan en welke ondersteuning het best bij u past? 

Dan kunt u zich laten bijstaan door een organisatie. Die organisaties kunnen u helpen om uw nood aan ondersteuning scherp te stellen en zoeken met u uit welke mogelijkheden er voor u bestaan. 

U kunt een beroep doen op verschillende diensten en organisaties.

De diensten ondersteuningsplan (DOP's), de multidisciplinaire teams (MDT's) en de gebruikersverenigingen met informatieloketzijn daarvoor specifiek erkend of vergund. 

U kunt ook terecht bij onder meer de diensten maatschappelijk werk van het ziekenfonds(opent nieuw venster). Een bijstandsorganisatie helpt budgethouders bij de opstart en het beheer van hun persoonlijk budget en de organisatie van hun ondersteuning.

Vind ondersteuning in uw buurt

Hebt u een persoonsvolgend budget en wilt u weten waar u terechtkunt voor een zinvolle dagbesteding, voor woonondersteuning of individuele begeleiding? Of bent u op zoek naar beperkte, handicapspecifieke ondersteuning in de vorm van begeleiding, dagopvang of verblijf voor wie af en toe hulp nodig heeft?

Zorgwijs.be bundelt alle zorgaanbieders op één online platform. U vindt er een overzicht van het aanbod van de zorgaanbieders die door het VAPH vergund zijn én van de aanbieders van rechtstreeks toegankelijke hulp. In enkele klikken komt u te weten welke organisaties in uw buurt de ondersteuning aanbieden waar u nood aan hebt. Ook krijgt u zicht op beschikbare plaatsen.

Eerder op zoek naar een persoonlijke assistent? Dan kunt u een vacature plaatsen op het platform. Persoonlijke assistenten kunnen zelf op het platform ook laten weten dat ze beschikbaar zijn. Zo kan er via Zorgwijs een match ontstaan tussen u en de assistent.

Zorgwijs.be is een website van PVBwijzer en kwam tot stand in samenwerking met het VAPH.

Zorgwijs.be

Informatie over de ondersteuning voor minderjarigen vindt u op de webpagina Ondersteuning voor minderjarigen.