“Dankzij de mobiele begeleiding kan ik al mijn positieve energie op mijn zoontje richten”

Muhammed is één jaar. Hij heeft een meervoudige handicap en is doof. Een arts wees zijn mama Tugba Ocal op het bestaan van rechtstreeks toegankelijke hulp. De mobiele ondersteuning van KIDS Hasselt helpt Tugba om met Muhammed te communiceren en een band met hem te ontwikkelen.

Rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) is beperkte, handicapspecifieke ondersteuning in de vorm van begeleiding, dagopvang of verblijf. Voor die ondersteuning is geen aanvraag nodig. U kunt rechtstreeks contact opnemen met een aanbieder.

RTH bestaat in diverse vormen en voor diverse doelgroepen. Ook kinderen kunnen begeleiding krijgen, al dan niet samen met de ouders. Die ondersteuning kan zelfs al heel vroeg starten, zoals bij Muhammed.

Cochleair implantaat geen optie

Tugba Ocal en haar zoontje Muhammed
Tugba Ocal en haar zoontje Muhammed © Filip Erkens

“Toen Muhammed twee maanden te vroeg werd geboren, had hij een open gehemelte”, vertelt zijn mama Tugba Ocal. “Ik las ergens dat dat dikwijls gepaard gaat met gehoorproblemen. En inderdaad: een hoortest wees uit dat Muhammed doof is. Hij was toen twee maanden.”

“Muhammed heeft links geen en rechts een vervormd slakkenhuis. Daardoor heeft hij geen gehoorzenuw, en is een cochleair implantaat geen optie. Alleen een hersenstamimplantaat kan eventueel helpen. Door allerlei andere verwikkelingen – zo heeft Muhammed ook het Rubinstein-Taybisyndroom en moet hij nog diverse operaties ondergaan – wachten we daarmee nog. "Omdat ik toch zo goed mogelijk met Muhammed wil kunnen communiceren, leer ik Vlaamse Gebarentaal. Ik vind het niet erg om die extra inspanning te doen voor Muhammed, hij moet al zoveel dragen", zegt Tugba.
 

Al zingend een band

Kunnen communiceren met je kind en een gezonde hechting ontwikkelen, is erg belangrijk. KIDS Hasselt heeft een ruim aanbod aan zorg en ondersteuning, zowel voor kinderen als voor ouders. “Het was een arts die ons doorverwees”, vertelt Tugba. “De kennismaking met thuisbegeleidster Gaëlle verliep erg goed. Ze leerde ons meteen enkele eenvoudige gebaren en toonde ons hoe we Muhammed kunnen stimuleren.”

Van de thuisbegeleidster leerde ik dat Muhammed de trillingen in mijn stem kan voelen als ik zing.

Tugba Ocal
mama van Muhammed

“Snel werd Gaëlle een vriendin aan huis. Zij informeert ons en geeft goede raad. Het is zo fijn met haar te praten. Ze wees me er bijvoorbeeld op dat Muhammed zeer gevoelig is en zelfs de trillingen van mijn stem kan voelen, zeker als ik zing. Daarom zing ik veel en dat vindt hij leuk. Het brengt ons dichter bij elkaar.”
 

Communiceren lukt elke dag beter

“Gaëlle leerde me ook om mijn mimiek meer uitgesproken te gebruiken om met Muhammed te communiceren. Dat lukt elke dag beter. Ik was altijd al positief ingesteld. Ik heb al twee zonen opgevoed en eerlijk: ik voel tussen Muhammed en mezelf diezelfde diepe liefde”, glimlacht Tugba.

“Ook Gaëlle heeft een goede band met Muhammed. Het is alsof ze deel uitmaakt van ons gezin. Ik kan alles met haar bespreken. Telkens als ik weer met Muhammed naar de dokter of het ziekenhuis moet, helpt ze me bij de voorbereiding.”

“Voor Muhammed is het nog te vroeg om Vlaamse Gebarentaal te leren, maar hij vindt het alvast altijd prettig als ik iets met mijn handen doe. Ik toon hem dan bijvoorbeeld een tekening van een vlinder en daarna geef ik het gebaar van een vlinder in VGT”, vertelt Tugba.

Communiceren met Muhammed lukt elke dag beter.

Tugba Ocal
mama van Muhammed

Nauwe samenwerking tussen ondersteuners

“Naast de begeleiding van KIDS Hasselt krijgen we thuisbegeleiding van de Dienst Ambulante Begeleiding (DAB). Zij helpen ons met andere aspecten van zijn handicap. Muhammed krijgt sondevoeding en het is belangrijk dat hij gestimuleerd wordt om dingen in zijn mond te nemen, bijvoorbeeld tijdens het spelen. Het is fijn dat DAB en KIDS nauw met elkaar in contact staan. Ze overleggen altijd over de beste aanpak voor mijn zoontje.”

“Ik heb jaren in Duitsland gewoond voor de liefde me naar België bracht. Ik kan niet anders dan zeggen dat de ondersteuning in Vlaanderen zeer goed is. We worden prima omringd. Ook in het ziekenhuis trouwens. Door de ondersteuning die we krijgen, kan ik al mijn positieve energie op Muhammed richten.”

Communiceren met Muhammed lukt elke dag beter.
Communiceren met Muhammed lukt elke dag beter. © Filip Erkens
  • Rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH)

    Rechtstreeks toegankelijke hulp is beperkte, handicapspecifieke ondersteuning in de vorm van begeleiding, dagopvang of verblijf voor wie af en toe hulp nodig heeft en geen persoonlijk budget heeft.