Filters

Categorie
- Computer en tablet (497)
- Diversen (249)
- Eten en drinken (254)
- Horen (245)
- Huishouden (194)
- Lezen (496)
- Liggen (831)
- Mobiliteit (1141)
- Omgevingsbediening en schakelaars (247)
- Personen verzorgen (987)
- Praten (195)
- Rolstoel (1221)
- Schrijven (144)
- Staan (51)
- Telefoneren (139)
- Toilet (352)
- Werken en ontspanning (642)
- Wonen (339)
- Zich verzorgen (848)
- Zitten (695)
Productsoort
Tv-kijken
Programma's volgen op tv
Programma’s volgen op tv is voor blinden en slechtzienden moeilijk. Slechtzienden kunnen de beelden doorgaans nog wel zien maar de ondertiteling niet meer. Blinden zijn uiteraard volledig aangewezen op het geluid. Audiobeschrijving bij een programma lost dat probleem op, maar wordt nog niet altijd aangeboden.
Programma's volgen op tv
Programma’s volgen op tv is voor blinden en slechtzienden moeilijk. Slechtzienden kunnen de beelden doorgaans nog wel zien maar de ondertiteling niet meer. Blinden zijn uiteraard volledig aangewezen op het geluid. Audiobeschrijving bij een programma lost dat probleem op, maar wordt nog niet altijd aangeboden.
Audiobeschrijving (of audiodescriptie) is een techniek waarbij een verteller, tussen de dialogen en achtergrondgeluiden door, extra informatie geeft over een film, tv-programma, theaterstuk of zelfs een muziekfestival of voetbalwedstrijd. Deze informatie beschrijft wat er allemaal te zien is, zodat ook blinden en slechtzienden het programma of evenement kunnen volgen.
Meer info op www.audiobeschrijving.be
Programma’s in een andere taal worden vaak ondertiteld, maar ook die ondertitels kunnen blinden en slechtzienden niet zien. Dat is zo bij series en films, maar ook bij reportages, documentaires ...
Vergroting via een optisch hulpmiddel, een groter scherm of een voorzetscherm is in sommige gevallen een oplossing.
Als vergroting niet helpt, kun je de ondertitels laten uitspreken door een toestel voor gesproken ondertiteling.
Programma’s volgen op tv is voor doven en slechthorenden moeilijk omdat ze het gesprokene niet altijd verstaan. Het gesprokene wordt zelden vertaald naar Vlaamse Gebarentaal, er is geen ondertiteling en/of het mondbeeld van de spreker is niet zichtbaar. Ze zetten bijgevolg het volume vrij hoog, wat storend kan zijn voor de personen in de omgeving.
Enkele hulpmiddelen kunnen onder andere het spraakverstaan bij tv-kijken verbeteren:
Persoonlijke ringleiding bestaat uit een ringleidingversterker en een draad- of inductielus. De inductielus bevindt zich rondom de kamer, onder vloerbedekking of in het plafond. De ringleidingversterker wordt verbonden aan de televisie of geluidsinstallatie en stuurt het geluid door de inductielus. Daarbinnen ontstaat een magnetisch veld, waarin een hoorapparaat met een luisterspoel (T-stand) de signalen kan opvangen en omzetten naar geluidssignalen.
De zender van solo-apparatuur kan via een oplaadsokkel gekoppeld worden aan de televisie. De zender stuurt de signalen naar de ontvanger(s) die verbonden zijn met de hoortoestellen/processoren van een cochleair implantaat (CI-processor). Door middel van solo-apparatuur wordt het tv-geluid versterkt weergegeven in de toestellen en wordt omgevingslawaai gedempt.
Een merkgebonden streamer kun je draadloos verbinden met een of twee hoortoestellen of CI-processoren van hetzelfde merk of een compatibel merk. Door de streamer te verbinden met de televisie, komen de signalen rechtstreeks in de hoortoestellen/CI-processoren terecht zonder omgevingslawaai.
Een luisterhulpmiddel voor tv/radio (niet-merkgebonden) is een hooroplossing om het geluid van een audiobron (bv. televisie of radio) rechtstreeks in de oren (zonder hoortoestellen) te ontvangen. Het bestaat uit een zender, die met de geluidsbron verbonden is, en een ontvanger (type kinbeugel of halslus). De zender stuurt draadloos het geluidssignaal van de televisie of radio naar de ontvanger die het geluid versterkt weergeeft in je oren.
- 27 resultaten gevonden
- (-) Tv-kijken