Mededelingen aan gebruikers van VAPH-ondersteuning
Gebruikers van VAPH-ondersteuning vinden informatie over maatregelen naar aanleiding van het coronavirus in de mededelingen.
Maatregelen naar aanleiding van het coronavirus. Alle info
Wilt u contact opnemen met het VAPH, doe dat dan bij voorkeur telefonisch of via het vragenformulier. Bezorg documenten zoveel mogelijk via het e-loket mijnvaph.be. Het hoofdkantoor in Brussel en de provinciale kantoren van het VAPH zijn open voor bezoekers, maar u kunt er alleen terecht na afspraak en als u telefonisch of digitaal niet kunt geholpen worden.
Op deze pagina vindt u een overzicht van relevante info over het coronavirus voor personen met een handicap en hun netwerk.
Door de heel sterke stijging van het aantal besmettingen met COVID-19 en het aantal ziekenhuisopnames, zijn de federale en regionale overheden overgegaan tot een nieuwe lockdown. De situatie is over heel Vlaanderen ernstig. Steeds meer zorgaanbieders worden geconfronteerd met besmettingen met COVID-19 bij personeel en gebruikers. Daarom geldt vanaf 1 november 2020 voor de VAPH-erkende en vergunde diensten en zorgaanbieders situatie 3 binnen de kaderrichtlijnen. In situatie 3 geldt hetzelfde richtinggevend kader als in situatie 2, maar dan voor álle diensten en zorgaanbieders.
In de mededeling aan gebruikers van VAPH-diensten en -zorgaanbieders van 2 november 2020 vindt u uitleg over de gevolgen van deze overstap naar situatie 3 voor de zorg en ondersteuning die u krijgt van uw VAPH-dienst of -zorgaanbieder.
Mededeling aan gebruikers van VAPH-diensten en -zorgaanbieders van 3 november 2020
U vindt hieronder een richtinggevend kader voor:
Gebruikers van VAPH-ondersteuning vinden informatie over maatregelen naar aanleiding van het coronavirus in de mededelingen.
Vlaanderen is gestart met de eerste fase van de vaccinatiestrategie tegen COVID-19.
Het verderzetten van ondersteuning voor gebruikers van zorg en ondersteuning en hun mantelzorgers is absoluut noodzakelijk, zelfs in deze zeer moeilijke omstandigheden. Om dat mogelijk te maken, voorziet de Vlaamse Regering in bijkomende ondersteunende maatregelen en financiële compensaties.
Er wordt niet meer uitgegaan van een bezoekverbod, maar van het recht op bezoek. Uw zorgaanbieder werkt een bezoekregeling uit, rekening houdend met bepaalde principes.
Wat betreft vakanties en vakantiekampen moeten de beslissingen van de Vlaamse Regering gevolgd worden. Dat geldt zowel voor de individuele persoon met handicap die deelneemt aan (externe) activiteiten, als voor de organisatie die ze organiseert.
Aandachtspunten met betrekking tot combinatie MFC en PAB, noodzakelijke therapie, globale individuele ondersteuning, samenwerking met onderwijs en collectief vervoer
Het vaccinatiedraaiboek COVID-19 voor de collectiviteiten werd recent gewijzigd. Een aantal aanpassingen hebben onmiddellijk consequenties voor de vaccinatiestrategie in uw voorziening.
Gebruikers en personeel van residentiële zorgvoorzieningen behoren tot de prioritaire groepen om het vaccin te krijgen.
Maar ook nadat u gevaccineerd bent, is het belangrijk om de coronamaatregelen te blijven volgen.
Vaccinatie is onze belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie achter ons te laten. Vaccinatie kan voorkomen dat u ernstig ziek wordt en kan levens redden. Het is dus heel belangrijk dat u zich laat inenten. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor elkaar. Zodat we stukje bij beetje weer het gewone leven kunnen oppikken.
We gebruiken uw e-mailadres enkel om de nieuwsbrief te mailen.
We geven uw adres niet door aan derden.
• U vindt algemene informatie over het coronavirus op de website www.info-coronavirus.be. U vindt er ook een antwoord op veelgestelde vragen: www.info-coronavirus.be/nl/faqs.
• U kunt contact opnemen met de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu via het gratis nummer 0800 14 689. U kunt ook mailen naar info-coronavirus@health.fgov.be.
• Voor informatie over het gebruik van mondmaskers verwijzen we naar het document Consensus over het rationeel en correct gebruik van mondmaskers tijdens de COVID-19-pandemie van 16 april 2020.
De Vlaamse Taskforce COVID-19 Zorg coördineert en stroomlijnt de maatregelen in uitvoering van het tienpuntenplan van minister Beke voor de aanpak van de coronacrisis in de zorgsector. Blijf op de hoogte via www.departementwvg.be/taskforce.
Blijf op de hoogte van wijzigingen aan de dienstverlening van de Vlaamse overheid tijdens de coronacrisis via www.vlaanderen.be/corona of schrijf u in op de e-mail-updates.
Info over het coronavirus in eenvoudig Nederlands, Vlaamse Gebarentaal of andere talen, nagekeken door het federale crisiscentrum:
• Webpagina van de federale overheid
• Webpagina van het Agentschap Integratie en Inburgering
• Webpagina van Wablieft
Een pagina met een aantal tools en tips die zorgaanbieders, persoonlijke assistenten, mantelzorgers en het ruimere netwerk van personen met een handicap kunnen helpen om met de gevolgen van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus om te gaan.
Aandacht: De maatregelen wijzigen permanent. U vindt updates via de verschillende sites die op deze pagina vermeld worden.