22 september 2023

Rechtstreeks toegankelijke hulp, ook voor jonge kinderen en ouders

Rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) biedt beperkte, handicapspecifieke ondersteuning in de vorm van begeleiding, dagopvang of verblijf.

Ook kinderen kunnen RTH krijgen, al dan niet samen met de ouders. Die ondersteuning kan zelfs al heel vroeg starten, zoals bij Muhammed.

“Muhammed is doof, maar we worden dankzij thuisbegeleiding prima omringd”

Muhammed is nu één jaar. Hij werd twee maanden te vroeg geboren. Hij heeft een meervoudige handicap en is doof. Een arts wees mama Tugba Ocal op het bestaan van RTH. Zo kwam zij in contact met zorgaanbieder KIDS Hasselt, die een ruim aanbod aan zorg en ondersteuning heeft, zowel voor kinderen als voor de ouders.

Zo’n vroegtijdige ondersteuning kan erg belangrijk zijn voor een goede communicatie en een gezonde hechting tussen ouders en kind.

Thuisbegeleidster Gaëlle leerde ons enkele eenvoudige gebaren en toonde hoe we Muhammed kunnen stimuleren.

Tugba, mama van Muhammed
Tugba Ocal en haar zoontje Muhammed
Tugba Ocal en haar zoontje Muhammed © Filip Erkens

“De kennismaking met thuisbegeleidster Gaëlle van KIDS Hasselt verliep erg goed”, vertelt Tugba Ocal. “Ze leerde ons meteen enkele eenvoudige gebaren en toonde ons hoe we Muhammed kunnen stimuleren.”

“Gaëlle leerde me ook om mijn mimiek meer uitgesproken te gebruiken om met Muhammed te communiceren. Dat lukt elke dag beter.”

“Voor Muhammed is het nog te vroeg om Vlaamse Gebarentaal (VGT) te leren, maar hij vindt het alvast prettig als ik iets met mijn handen doe. Ik toon hem dan bijvoorbeeld een tekening van een vlinder en daarna geef ik het gebaar van een vlinder in VGT”, vertelt Tugba, die zelf nog VGT leert.

Dankzij de ondersteuning kan ik al mijn positieve energie op Muhammed richten.

Tugba, mama van Muhammed

“Ik heb jaren in Duitsland gewoond voor de liefde me naar België bracht. Ik kan niet anders dan zeggen dat de ondersteuning in Vlaanderen zeer goed is. We worden prima omringd. Dankzij de ondersteuning kan ik al mijn positieve energie op Muhammed richten.”

Lees het volledige verhaal van Muhammed en zijn mama Tugba Ocal

Rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) biedt beperkte, handicapspecifieke ondersteuning. Wie een (vermoeden van) handicap heeft, jonger is dan 65 jaar en in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijke Gewest woont, kan er gebruik van maken.

Enige uitzondering: hebt u al een persoonsvolgend budget (PVB) of een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) of krijgt u ondersteuning in een multifunctioneel centrum? Dan kunt u geen beroep doen op RTH.

Bijzonder aan RTH is dat er geen aanvraag voor nodig is. U kunt rechtstreeks contact opnemen met een door het VAPH gesubsidieerde aanbieder. Op Zorgwijs.be(opent nieuw venster) vindt u de verschillende zorgaanbieders en hun ondersteuningsaanbod.