25 april 2024

Zelfstandig leven als slechtziende of blinde? Met de juiste hulpmiddelen lukt het

Zelfstandig uw leven leiden. Het kan ook als u slechtziend of blind bent. Hulpmiddelen maken uw leven gemakkelijker, veiliger en comfortabeler. Voor heel wat hulpmiddelen kunt u bovendien een tegemoetkoming aanvragen bij het VAPH.

Lezen

Erg nuttig is onder meer een schermuitleesprogramma, dat teksten op uw beeldscherm automatisch voorleest. Ook een combinatie met een brailleleesregel is mogelijk. Een brailleleesregel zet tekst van uw computerscherm of telefoonscherm om naar brailletekens die u van de brailleleesregel kunt aflezen.

Maxime Frooninckx combineert een schermuitleesprogramma en een brailleleesregel dagelijks. “Op die manier kan ik zowel privé als professioneel nagenoeg alles op de computer doen wat ik wil. Zonder die hulpmiddelen zou ik niet normaal kunnen functioneren. Denk alleen nog maar aan alle administratie, e-mails, bankverrichtingen, internetverkeer …”

Smartphone

Ook een goede smartphone kan een enorm verschil maken in het leven van slechtzienden en blinden. Vooral in duurdere modellen zit vaak al handige software ingebouwd. Denk aan spraak- en braillesoftware, maar ook aan navigatieapps en apps voor openbaar vervoer. “Zonder mijn iPhone zou ik me niet zelfstandig met mijn witte stok kunnen verplaatsen”, zegt Maxime.

Bij het VAPH kunt u een aanvraag indienen om de meerkosten van een smartphone voor blinden en slechtzienden te vergoeden.

Met een schermuitleesprogramma en een brailleleesregel kan ik nagenoeg alles op de computer doen wat ik wil.

Maxime Frooninckx
Maxime zit achter de computer en gebruikt een brailleleesregel
Maxime Frooninckx © Filip Erkens
Bau met haar blindengeleidehond Sandy
Bau met haar blindengeleidehond Sandy © Filip Erkens

Blindengeleidehond

Een blindengeleidehond is een hulpmiddel maar ook een metgezel. Een goed opgeleide blindengeleidehond (van een gemachtigde assistentiehondenschool) maakt de wereld van blinden en slechtzienden groter. Zoals ook Bau Pieters met haar blindengeleidehond Sandy ervaart.

“Als ik buiten wandel, signaleert ze mij als er een verhoogde stoeprand of een zebrapad is. Ze kent ook veel plaatsen. Ik hoef maar ‘apotheek’ of ‘fitness’ te zeggen en Sandy brengt me erheen. Ze is intelligent. Op de tram zoekt ze een vrije plaats voor mij”, vertelt Bau. “Ik ben veel zelfstandiger dan vroeger.”

 

Sinds ik mijn blindengeleidehond heb, ben ik veel zelfstandiger.

Bau Pieters

Veel meer hulpmiddelen

De lijst met hulpmiddelen voor slechtzienden en blinden is lang en divers. Raadpleeg de refertelijst en de hulpmiddelendatabank. Staat het hulpmiddel dat u nodig hebt niet in de refertelijst? Dan kunt u alsnog een gemotiveerde aanvraag doen en zal de bijzondere bijstandscommissie uw aanvraag beoordelen. Meer info vindt u op deze webpagina.

Lees alle nieuwsberichten