Bijzondere bijstandscommissie [BBC]

Opdracht en samenstelling

Opdracht

De bijzondere bijstandscommissie (BBC) beoordeelt aanvragen van hulpmiddelen en aanpassingen:

 • die niet opgenomen zijn in de refertelijst en meer dan 300 euro kosten. Meer informatie over innovatieve of weinig gevraagde hulpmiddelen vindt u op de pagina Hulpmiddelen die niet in de refertelijst staan;
 • die meer dan 300 euro meer bedragen dan het refertebedrag in het kader van een zeer uitzonderlijke zorgbehoefte (ZUZ). Meer informatie over ZUZ vindt u op de pagina Hulpmiddelen in de refertelijst.

Samenstelling

De bijzondere bijstandscommissie bestaat uit zeven leden die gekozen zijn vanwege hun medische, technische of gebruikersdeskundigheid en één ambtenaar van het VAPH. De commissie komt één keer per maand samen.

Lees ook

 • Hulpmiddelen en aanpassingen

  Het VAPH geeft tegemoetkomingen voor hulpmiddelen en aanpassingen in de privésituatie.

 • getuigenis

  Autoaanpassing met groen licht BBC

  Jan Geerits werd geboren zonder armen. Toen zijn wagen een aanpassing nodig had die het refertebedrag ver oversteeg, deed Jan een beroep op de bijzondere bijstandscommissie (BBC).

 • getuigenis

  Robotarm opent veel deuren voor Maxime

  Maxime Decrock gebruikt tal van hulpmiddelen. Maar sinds hij vorig jaar een robotarm kreeg via de BBC, is zijn zelfredzaamheid enorm toegenomen. En voor zijn mama Caroline betekent de robotarm vooral gemoedsrust.