Omwille van de COVID-19 pandemie werden de outputnormen voor RTH diensten, diensten ondersteuningsplan, organisaties voor vrijetijdszorg voor de periode van 1 oktober 2021 tot 31 maart 2022 verlaagd. Voor de multidisciplinaire teams werd een financiële tegemoetkoming geregeld.
Vanaf 21 mei 2022 zal Jos Theunis door pensionering niet langer actief zijn als afdelingshoofd voor de afdeling Vergunnen en Financieren binnen het VAPH.
De Oekraïense vluchtelingencrisis noopt de hele samenleving tot actie, om ervoor te zorgen dat de vele vluchtelingen die hier al zijn en nog zullen aankomen, de komende dagen en weken zo goed als mogelijk opgevangen worden. Dit geldt ook voor ontheemden met een handicap In deze infonota wordt uiteengezet op welke ondersteuning zij een beroep kunnen doen. Om de situatie te kunnen opvolgen wordt ook een bevraging opgestart.
Ondanks het respecteren van alle beschermingsmaatregelen en richtlijnen, is het niet onmogelijk dat u als zorgaanbieder wordt geconfronteerd met de uitbraak van COVID-19-besmettingen binnen uw voorziening. Met dit stappenplan geven we u een overzicht van de te ondernemen acties en waar u welke ondersteuning kan verwachten. Deze update actualiseert de contactgegevens van het Outbreak Support Team.
De infonota ‘Teststrategie en contacttracing COVID-19’ werd 23 maart aangepast aan de meest recente beslissingen van de Taskforce COVID-19 Zorg. Deze update wijzigt de contouren voor contactonderzoek, test-, quarantaine- en isolatiebeleid in een voorziening.
In navolging van de beslissingen van het Overlegcomité met betrekking tot de overgang naar code geel in de coronabarometer, waardoor de meeste COVID-19-maatregelen vervallen, verduidelijkt de Vlaamse Regering de mondmaskerplicht in het openbaar vervoer en de zorginstellingen in een besluit. De Taskforce COVID-19 Zorg werkte vervolgens richtlijnen uit voor de de welzijnssector. Elke voorziening krijgt de verantwoordelijkheid om - volgens de epidemiologische situatie in de individuele voorziening - een eigen beleid te voeren binnen het door de overheid opgelegde kader.
Bij aanvragen voor ondersteuning bij het VAPH in het kader van een CVI-problematiek moet vanaf 21/03/2022 een diagnostisch verslag toegevoegd worden als bijlage bij module A of D.
Ondanks het respecteren van alle beschermingsmaatregelen en richtlijnen, is het niet onmogelijk dat u als zorgaanbieder wordt geconfronteerd met de uitbraak van COVID-19-besmettingen binnen uw voorziening. Met dit stappenplan geven we u een overzicht van de te ondernemen acties en waar u welke ondersteuning kan verwachten.
De infonota ‘Teststrategie en contacttracing COVID-19’ werd 9 december aangepast aan de meest recente beslissingen van de Taskforce COVID-19 Zorg. Deze update voegt een passage toe rond het gebruik van zelftesten bij een medewerker die werd geïdentificeerd als een hoogrisicocontact en zich hiervan niet kan afzonderen.
De GDPR-wetgeving laat enkel toe om gevoelige persoonlijke informatie via een beveiligde omgeving door te geven. Daarom kan de persoon met een handicap sinds 7 februari vragen stellen over zijn eigen dossier via het e-loket mijnvaph.be. Dat platform is immers enkel toegankelijk via authenticatie voor de personen met een handicap die een dossier hebben bij het VAPH én voor de erkende relaties van die persoon.