In het voorjaar waren er een aantal wijzigingen aan de regelgeving en VAPH-procedures voor hulpmiddelen en aanpassingen. De belangrijkste wijzigingen worden in een nieuwe video toegelicht voor mensen die gebruikmaken van Vlaamse Gebarentaal (VGT).
Doven en slechthorenden kunnen een beroep doen op een door het VAPH betaalde tolk Vlaamse Gebarentaal. Er zijn in Vlaanderen verschillende soorten tolken. Afhankelijk van de situatie kiest u de meest passende oplossing.
Als u een tegemoetkoming wilt krijgen voor een hulpmiddel of aanpassing, heeft het VAPH soms extra documenten nodig. U kunt die documenten aan het VAPH bezorgen via het e-loket Mijn VAPH of per post.
Om digitale teksten toegankelijker en duidelijker te maken voor personen met een visuele handicap, maar ook voor personen met leesproblemen, bestaan er heel wat (gratis) hulpmiddelen.
Vraagt u een tegemoetkoming aan voor een hulpmiddel, dan moet het hulpmiddel voldoen aan de beschrijving in de hulpmiddelenfiche uit de refertelijst. Vanaf 1 april kunt u in bepaalde gevallen het toegekende refertebedrag besteden aan een hulpmiddel dat duurder is.
Op 7, 8 en 9 december 2023 kunt u in Flanders Expo in Gent de REVA-beurs bezoeken. U vindt er informatie en advies over hulpmiddelen bij heel wat standhouders. Ook het VAPH is aanwezig. Noteer de data alvast in uw agenda.
Als u een hulpmiddel of aanpassing nodig hebt, kunt u daarvoor een tegemoetkoming aanvragen bij het VAPH. Het is belangrijk dat u eerst uw aanvraag indient en pas daarna het hulpmiddel of de aanpassing aankoopt.
Bepaalde hulpmiddelen zijn samengesteld uit verschillende onderdelen of aanvullingen. Die worden apart vermeld in de refertelijst. Om de aanvraag van tegemoetkomingen te vereenvoudigen, kunnen die onderdelen als één geheel of ‘configuratie’ worden behandeld.
Als u een handicap hebt, kunnen hulpmiddelen of aanpassingen een groot verschil maken. Ze kunnen helpen om activiteiten uit te voeren die anders moeilijk of zelfs onmogelijk zijn. Kom er meer over te weten in het filmpje ‘Hulpmiddelen en aanpassingen’.
Voor wie doof of slechthorend is, kunnen luisterhulpmiddelen een groot verschil maken. Bij het VAPH kunt u informatie over luisterhulpmiddelen vinden in de hulpmiddelendatabank, en onder bepaalde voorwaarden een tegemoetkoming aanvragen voor die hulpmiddelen.
Nadat u een hulpmiddel hebt gekocht, kan na een bepaalde tijd een aanpassing of aanvulling noodzakelijk zijn. Hoe kunt u daarvoor een terugbetaling krijgen?
Wilt u een hulpmiddel vervangen en daarvoor een tegemoetkoming vragen aan het VAPH? Hou er dan rekening mee dat u alleen een tegemoetkoming kunt krijgen als het hulpmiddel niet meer betrouwbaar werkt en een herstelling niet meer mogelijk of zinvol is.
Hebt u heimwee naar een gsm met ‘echte’ toetsen of behoefte aan goed zichtbare en voelbare toetsen, maar wilt u toch een aanraakscherm achter de hand hebben? Dat kan met de SmartVision 3, een hybride smartphone ontwikkeld voor blinden en slechtzienden. Maak kennis met de troeven...
Schrijf u in op de VAPH-nieuwsbrief
En ontvang ongeveer maandelijks nieuws over de dienstverlening van het VAPH voor personen met een handicap en hun netwerk.