Thuissituatie

Het VAPH kan een tegemoetkoming geven voor bepaalde hulpmiddelen en aanpassingen in de thuissituatie. Een opsomming van die hulpmiddelen en aanpassingen vindt u in de refertelijst.

Er zijn hulpmiddelen en aanpassingen voor personen met een motorische, visuele, auditieve, communicatieve of cognitieve handicap. De hulpmiddelen en aanpassingen dienen voor verschillende activiteiten:

  • activiteiten dagelijks leven
    bijvoorbeeld: een toiletstoel, een signaleringssysteem, een kleurendetector, een aangepaste werktafel
  • mobiliteit
    bijvoorbeeld: aanpassingen aan de auto, een driewieltandem, een witte stok, een blindengeleidehond
  • wonen
    bijvoorbeeld: een automatische deuropener, aanpassingen sanitair, een hellingbaan, omgevingsbedieningsapparatuur, een traplift
  • communicatie
    bijvoorbeeld: computeraanpassingen, luisterhulpmiddelen, een brailleleesregel, een dynamisch communicatietoestel, een leesloep, een daisyspeler
  • andere
    bijvoorbeeld: incontinentiemateriaal, pedagogische hulp bij hogere studies, vervoers- en verblijfskosten in het gewoon onderwijs

Refertelijst

Publicaties

Lees ook

  • Getuigenis

    “Een streamer maakt een enorm verschil voor mijn sociaal leven”

    Veerle Peeters is 20 jaar slechthorend. Ze heeft een hoorapparaat en een cochleair implantaat. Maar wat haar ook enorm helpt, zijn de streamers. Ze gebruikt die nagenoeg dagelijks: als ze online is, als ze tv-kijkt en als ze uitgaat.

  • Getuigenis

    Hoe Yousra het juiste hulpmiddel vond

    Er bestaan talloze hulpmiddelen, voor zowat elke handicap. Het komt er vooral op aan om het meest geschikte hulpmiddel te vinden, helemaal op uw maat. Zoals bij Yousra. Haar spraakcomputer met oogbediening maakt een wereld van verschil voor haar. Haar multidisciplinair team en een gemachtigd expert hielpen om de beste optie te kiezen. 

  • getuigenis

    Hoe Marijn erin slaagt zijn dromen en ambities waar te maken

    Marijn Depraetere (43) woont samen met Inge en hun zonen Sander en Ruben. Door een aangeboren spierziekte heeft Marijn sinds zijn 12 jaar een rolstoel nodig. Maar dankzij de nodige hulpmiddelen en aanpassingen houdt hij de touwtjes van zijn leven in eigen handen.