Ondersteuning voor meerderjarigen

U kunt begeleiding, dagopvang of verblijf organiseren, of u kunt praktische hulp inkopen. Ook een tegemoetkoming voor hulpmiddelen of voor een tolk voor doven en slechthorenden zijn mogelijk.

Duurtijd:
3 minuten 42 seconden

Bent u meerderjarig? Hebt u een handicap? En wilt u zelfstandiger leven?

Dan kunt u voor verschillende soorten ondersteuning een beroep doen op het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, het VAPH.

Zo kunt u er bijvoorbeeld terecht voor een tegemoetkoming voor allerhande hulpmiddelen.

Neem nu Youssef. [We zien Youssef (28 jaar) en zijn vriendin in de zetel zitten.] Hij woont al even samen met zijn vriendin. Hij is doof en heeft thuis een signaleringssysteem. [We zien een detail van zijn hulpmiddel aan zijn broeksriem.] Dat is een hulpmiddel dat hem verwittigt wanneer er bezoek aanbelt. [Er wordt aangebeld, Het flitssignaal in huis & het toestel dat aan de broek bevestigd is, lichten op. De broeksriemontvanger vibreert ook.] Handig toch?

Ook voor tal van andere situaties en activiteiten bestaat er een breed gamma aan hulpmiddelen. [Verschillende hulpmiddelen swipen door het beeld (alsmaar sneller). We zien ook telkens een persoon die ze gebruikt. Meisje in plateaulift. Oude man in inloopdouche met steunen. Man (30j) op laptop aangesloten op beeldschermloep. iemand in een fietsrolstoel] Bewegen. Wassen. Lezen. Fietsen. En zoveel meer...

Bij het VAPH kunt u een financiële tegemoetkoming aanvragen voor de hulpmiddelen of aanpassingen die u nodig hebt. U ontdekt er alles over op vaph.be/hulpmiddelen.

Naast hulpmiddelen, kunt u ook gebruik maken van rechtstreeks toegankelijke hulp, afgekort RTH. Dat is handicapspecifieke ondersteuning voor wie af en toe hulp nodig heeft. Rechtstreeks toegankelijke hulp hoeft u niet aan te vragen bij het VAPH. U kunt zelf naar de aanbieder van rechtstreeks toegankelijke hulp stappen. U kunt kiezen voor begeleiding. Dat zijn gesprekken met een begeleider of in groep. Voor dagopvang, om mee te doen aan zinvolle activiteiten. Of voor verblijf: dat is nachtopvang waarbij u ook 's avonds en 's morgens ondersteuning krijgt.

Zoals Mia, bijvoorbeeld. [Mia zit aan tafel: ze sorteert boeken.] Zij is vrijwilliger in de gemeentelijke bibliotheek. Ze woont thuis, bij haar ouders. [De setting switcht (als een swipe), maar zij blijft gewoon zitten: nu zit ze thuis aan tafel (met avondeten) met haar ouders die rechts en links aan tafel zitten.] Ze heeft autisme en maakt gebruik van de mogelijkheden van rechtstreeks toegankelijke hulp. Omdat ze, net zoals haar ouders, soms wat rust kan gebruiken, blijft ze af en toe enkele dagen bij een aanbieder van rechtstreeks toegankelijke hulp slapen. [De setting switcht opnieuw: nu zit ze aan tafel in een gemeenschappelijke living met verschillende gasten bij de RTH-aanbieder.] Thuis krijgt ze ook af en toe individuele begeleiding. En praat ze over de uitdagingen die ze tegenkomt in het leven. [De setting switcht weer naar de thuissituatie: Mia en een begeleider zitten nu met twee buiten en babbelen op een bankje.] Meer info over rechtstreeks toegankelijke hulp en de RTH-aanbieders vindt u op vaph.be/rth.

Hebt u intensieve handicapspecifieke ondersteuning nodig? Dan kunt u bij het VAPH een persoonsvolgend budget aanvragen, afgekort PVB. Met een persoonsvolgend budget organiseert u zélf uw ondersteuning en kiest u uit een brede waaier aan mogelijkheden. [We zien een portefeuille zoals in het filmpje over Mijn VAPH. Daaruit vertrekken die verschillende lijnen met heel wat mogelijkheden die één voor één in beeld komen: dagondersteuning, woonondersteuning, individuele psychologische begeleiding, individuele praktische hulp, globale individuele ondersteuning en oproepbare permanentie.] Daaruit stelt u dan een pakket samen met de ondersteuning die bij uw vraag past.

Hoe pakt Zoë het aan? [De achtergrond switcht: Zoë (20 jaar + in een elektrische rolstoel) zit in haar rolstoel. We zien haar en nog andere personen, die met een begeleider in de tuin van de voorziening de kippen verzorgen.] Zij heeft een zware ondersteuningsnood en maakt gebruik van dagondersteuning. Overdag, krijgt ze de nodige ondersteuning in de voorziening, waar ze deelneemt aan verschillende activiteiten. Het liefst helpt ze bij het verzorgen van de dieren. En 's avonds helpt haar individuele begeleider haar, bijvoorbeeld bij het koken. [De achtergrond switcht naar haar studio waar ze alleen woont. Ze kookt samen met een begeleider.] Op die manier is het voor Zoë mogelijk om alleen te wonen. Alles over het persoonsvolgend budget vindt u op vaph.be/pvb.

Geen idee welke ondersteuning het best bij u past en welke mogelijkheden er precies bestaan? Laat u dan gerust begeleiden door een organisatie. [We zien een man in een rolstoel overleggen aan tafel met een andere persoon.] Die kan uw nood aan ondersteuning helpen scherpstellen en uitzoeken welke mogelijkheden er voor u bestaan. [We kijken dan door een verrekijker die eerst flou is, maar eens ze scherp staat, zien we de waaier aan mogelijkheden scherp: ‘Hulpmiddelen’, ‘Rechtstreeks toegankelijke hulp’ en ‘Persoonsvolgend budget’.] De verschillende organisaties ontdekt u op vaph.be/wiekanuwegwijsmaken.

Wilt u meer info? Surf dan naar vaph.be of bel de VAPH-lijn op het nummer 02 249 30 00.

 

ONDERSTEUNING AANVRAGEN OF NIET?

Af en toe ondersteuning of intensief

Als u af en toe ondersteuning nodig hebt, kunt u terecht bij rechtstreeks toegankelijke hulp.

Voor intensieve ondersteuning moet u een aanvraag indienen voor een persoonsvolgend budget.

Rechtstreeks toegankelijke hulp

Persoonsvolgend budget

Persoonsvolgend budget [PVB]

Budget op maat waarmee u ondersteuning kunt inkopen binnen uw eigen netwerk, bij vrijwilligersorganisaties, individuele begeleiders, professionele zorgverleners en bij door het VAPH vergunde zorgaanbieders.

Een persoonsvolgend budget moet u aanvragen.

Budget aanvragen
Budget besteden
Bedragen

Alles over PVB

Bent u op zoek naar hulpmiddelen en aanpassingen?

Hulpmiddelen en aanpassingen kunnen u helpen om uw dagelijkse activiteiten zelfstandig uit te voeren. Het VAPH geeft tegemoetkomingen voor hulpmiddelen en aanpassingen in de privésituatie.

Hulpmiddelen en aanpassingen

Van begeleiding tot verblijf

Begeleiding meerderjarigen

Hulp bij de organisatie van uw dagelijkse activiteiten

Bent u op zoek naar begeleiding zoals hulp bij de organisatie van uw huishouden, opvoedingsondersteuning voor uw kinderen, leren zelfstandig wonen, psychosociale begeleiding ..?

Dagopvang of dagondersteuning meerderjarigen

Aangepaste dagopvang of dagondersteuning

Bent u op zoek naar een aangepaste dagopvang of dagondersteuning?

Verblijf of woonondersteuning meerderjarigen

Opvang tijdens de nacht

Bent u op zoek naar opvang tijdens de nacht? Of hebt u intensieve ondersteuning nodig om alleen of in groep te wonen?

Individuele praktische hulp

Individuele praktische hulp is een-op-eenbegeleiding bij algemene dagelijkse activiteiten van het leven gedurende een aantal uur per week. U kunt die hulp vergoeden met uw persoonsvolgend budget. Voorbeelden: wassen, eten geven, aankleden, voorwerpen oprapen of aanreiken, praktische hulp op de werkvloer.

Persoonsvolgend budget

Uw dossier raadplegen via Mijn VAPH

Via het e-loket mijnvaph.be kunt u of uw wettelijk vertegenwoordiger uw persoonlijke dossier raadplegen.

E-loket

  • Vervoers- en verblijfskosten in het gewoon onderwijs

    Voor leerlingen met een handicap die les volgen in het gewoon onderwijs, kan het VAPH tegemoetkomingen geven voor vervoers- en verblijfskosten.

  • Tolk voor doven en slechthorenden

    Een tolk voor doven en slechthorenden vertaalt de gesproken taal in een taal die de dove of slechthorenden begrijpt. Het VAPH kan een recht op tolkuren geven in de privésituatie.

  • Budgetten en tegemoetkomingen combineren?

    Sommige vormen van ondersteuning, tegemoetkomingen en budgetten mogen met elkaar gecombineerd worden, andere niet.

Verwante pagina's