Nieuws

  • Rechtstreeks toegankelijke hulp voor kinderen en hun gezin

    Ook voor kinderen en jongeren is er een ruim aanbod aan rechtstreeks toegankelijke hulp. In dat aanbod zitten ook thuisbegeleiding en ondersteuning. Zo doen de gezinnen van Robbe (13) en van Leontien (15), allebei slechtziend, al vele jaren een beroep op Begeleidingscentrum...

  • Tussentijdse evaluatie model-IDO

    De modeldocumenten individuele dienstverleningsovereenkomst (IDO) werden aangepast op basis van vragen en reacties van gebruikers en zorgaanbieders en wijzigingen aan regelgeving.

  • ”Hoe vroeger kinderen ondersteuning krijgen, hoe beter”

    Kinderen met een (vermoeden van) handicap hebben ondersteuning nodig. Hoe vroeger, hoe beter. Want op jonge leeftijd zijn de hersenen nog plastisch. En ook voor de ouders is het vinden van de juiste begeleiding vroeg in het traject alleen maar positief.

  • Bent u meerderjarig en op zoek naar ondersteuning?

    Op de VAPH-website vindt u een overzicht van de mogelijkheden: van begeleiding, dagopvang of verblijf, over praktische hulp, tot tegemoetkomingen voor hulpmiddelen.

  • Indexering persoonlijke financiële bijdrage RTH en MFC

    Aanbieders van rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) kunnen een persoonlijke bijdrage vragen. Die bedragen worden jaarlijks aangepast op 1 januari.

    Een multifunctioneel centrum (MFC) moet een persoonlijke financiële bijdrage aanrekenen. Dat bedrag wordt aangepast op 1 januari en...

  • Wat vindt u van de model-IDO?

    Het VAPH stelde in het voorjaar een nieuw model voor de individuele dienstverleningsovereenkomst (model-IDO) voor. Hebt u de model-IDO al gebruikt en hebt u opmerkingen, verbetervoorstellen of vragen? Bezorg die dan zeker aan het VAPH.

  • Meerderjarig en op zoek naar ondersteuning?

    Hebt u een handicap, bent u meerderjarig, en bent u op zoek naar ondersteuning? Op de VAPH-website vindt u onder andere in een animatiefilmpje een overzicht van de mogelijkheden. 

  • Netwerkevent brengt meer dan 100 RTH-initiatieven samenPilootprojecten rechtstreeks toegankelijke hulp stilaan op kruissnelheid

    Met 111 pilootprojecten heeft de vernieuwde RTH de wind in de zeilen. Maar hoe staat het ondertussen met al die innovatieve initiatieven? Op 15 september werd in Brussel een stand van zaken opgemaakt, samen met de deelnemende projecten.  

  • Help ons de model-IDO te verbeteren

    Het VAPH stelde in april 2023 een nieuwe model-IDO voor. Hebt u opmerkingen, verbetervoorstellen of vragen over de model-IDO of de begeleidende documenten? Bezorg ze aan het VAPH, en help ons zo de model-IDO te verbeteren. 

  • Rechtstreeks toegankelijke hulp, ook voor jonge kinderen en ouders

    Het aanbod rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) gaat heel breed. Jong en oud kunnen er een beroep op doen. Zelfs voor de allerjongsten en hun ouders is er een gericht aanbod, zoals ook blijkt uit het verhaal van Muhammed en zijn mama Tugba Ocal.

  • Model-IDO: webinars met Vlaamse Gebarentaal en ondertiteling

    De opnames van de webinars over de model-IDO’s zijn nu ook beschikbaar met VGT en ondertiteling.

  • Vernieuwde brochure over rechten en plichten

    Bent u op zoek naar meer informatie over uw rechten en uw plichten als u zorg en ondersteuning krijgt van een zorgaanbieder? Die vindt u op de VAPH-website, en in de vernieuwde brochure over dat onderwerp.

  • 111 initiatieven zetten mee de schouders onder het bijsturen van rechtstreeks toegankelijke hulp

    111 initiatieven, en in totaal 113 verschillende organisaties, nemen deel aan de pilootfase voor rechtstreeks toegankelijke hulp. Ze gaan samen aan de slag met uiteenlopende uitdagingen in de zorg en ondersteuning voor personen met een (vermoeden van) handicap.

  • Vernieuwde VAPH-brochures

    Enkele brochures van het VAPH werden herwerkt. Wilt u meer informatie over rechtstreeks toegankelijke hulp of het zorgzwaarte-instrument? Die vindt u niet alleen online, maar ook op papier.

  • Model-IDO’s: webinars en veelgestelde vragen

    De webinars over de modellen voor individuele dienstverleningsovereenkomsten (model-IDO’s) zijn achter de rug. U vindt de opnames, net als veelgestelde vragen en antwoorden, op de website.

  • Gratis webinars over de model-IDO

    In april en mei organiseert het VAPH webinars over de model-IDO. Zowel mensen met een handicap, mensen uit hun netwerk, als professionals kunnen aan de webinars deelnemen. U wordt er geïnformeerd over de model-IDO en hoe u ermee aan de slag kunt gaan.