Nieuws

  • Wat vindt u van de model-IDO?

    Het VAPH stelde in het voorjaar een nieuw model voor de individuele dienstverleningsovereenkomst (model-IDO) voor. Hebt u de model-IDO al gebruikt en hebt u opmerkingen, verbetervoorstellen of vragen? Bezorg die dan zeker aan het VAPH.

  • Meerderjarig en op zoek naar ondersteuning?

    Hebt u een handicap, bent u meerderjarig, en bent u op zoek naar ondersteuning? Op de VAPH-website vindt u onder andere in een animatiefilmpje een overzicht van de mogelijkheden. 

  • Netwerkevent brengt meer dan 100 RTH-initiatieven samenPilootprojecten rechtstreeks toegankelijke hulp stilaan op kruissnelheid

    Met 111 pilootprojecten heeft de vernieuwde RTH de wind in de zeilen. Maar hoe staat het ondertussen met al die innovatieve initiatieven? Op 15 september werd in Brussel een stand van zaken opgemaakt, samen met de deelnemende projecten.  

  • Help ons de model-IDO te verbeteren

    Het VAPH stelde in april 2023 een nieuwe model-IDO voor. Hebt u opmerkingen, verbetervoorstellen of vragen over de model-IDO of de begeleidende documenten? Bezorg ze aan het VAPH, en help ons zo de model-IDO te verbeteren. 

  • Rechtstreeks toegankelijke hulp, ook voor jonge kinderen en ouders

    Het aanbod rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) gaat heel breed. Jong en oud kunnen er een beroep op doen. Zelfs voor de allerjongsten en hun ouders is er een gericht aanbod, zoals ook blijkt uit het verhaal van Muhammed en zijn mama Tugba Ocal.

  • Model-IDO: webinars met Vlaamse Gebarentaal en ondertiteling

    De opnames van de webinars over de model-IDO’s zijn nu ook beschikbaar met VGT en ondertiteling.

  • Vernieuwde brochure over rechten en plichten

    Bent u op zoek naar meer informatie over uw rechten en uw plichten als u zorg en ondersteuning krijgt van een zorgaanbieder? Die vindt u op de VAPH-website, en in de vernieuwde brochure over dat onderwerp.

  • 111 initiatieven zetten mee de schouders onder het bijsturen van rechtstreeks toegankelijke hulp

    111 initiatieven, en in totaal 113 verschillende organisaties, nemen deel aan de pilootfase voor rechtstreeks toegankelijke hulp. Ze gaan samen aan de slag met uiteenlopende uitdagingen in de zorg en ondersteuning voor personen met een (vermoeden van) handicap.

  • Vernieuwde VAPH-brochures

    Enkele brochures van het VAPH werden herwerkt. Wilt u meer informatie over rechtstreeks toegankelijke hulp of het zorgzwaarte-instrument? Die vindt u niet alleen online, maar ook op papier.

  • Model-IDO’s: webinars en veelgestelde vragen

    De webinars over de modellen voor individuele dienstverleningsovereenkomsten (model-IDO’s) zijn achter de rug. U vindt de opnames, net als veelgestelde vragen en antwoorden, op de website.

  • Gratis webinars over de model-IDO

    In april en mei organiseert het VAPH webinars over de model-IDO. Zowel mensen met een handicap, mensen uit hun netwerk, als professionals kunnen aan de webinars deelnemen. U wordt er geïnformeerd over de model-IDO en hoe u ermee aan de slag kunt gaan.

  • Nieuwe model-IDO brengt klaarheid en geeft houvast

    Het VAPH stelt een nieuwe model-IDO voor. Gebruikers, zorgaanbieders en bijstandsorganisaties werkten eraan mee. De model-IDO is helder, juridisch sluitend en opgesteld in klare taal. Het gebruik ervan is niet verplicht, maar sterk aanbevolen. 

  • Zorgwijs helpt u de ondersteuning vinden die u nodig hebt

    Bent u op zoek naar zorg op maat, bij u in de buurt? Zorgwijs.be bundelt verschillende types zorgaanbieders op één platform, en biedt budgethouders de mogelijkheid een vacature te plaatsen voor een persoonlijke assistent.

  • 110 initiatieven geselecteerd voor deelname aan pilootfase RTH

    Vorig jaar werd een oproep gelanceerd voor een pilootfase voor rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH). 110 initiatieven werden geselecteerd om in 2023 nieuwe vormen van rechtstreeks toegankelijke hulp te ontwikkelen en uit te proberen.

  • Roos (5) vindt dankzij GIO haar plek in de kleuterklas

    Kan uw kind wat extra steun gebruiken op overgangsmomenten naar de kinderopvang, de kleuterklas of het eerste leerjaar? Globale individuele ondersteuning (GIO) maakt het verschil. GIO biedt een mengvorm van stimulatie, coaching, training en assistentie bij activiteiten. Mama...

  • Rechtstreeks toegankelijke hulp: voor wie af en toe hulp nodig heeft

    Hebt u nood aan wat extra ondersteuning, zodat u zelfstandiger kunt leven en uw mantelzorgers het gemakkelijker hebben? Dan kunt u een beroep doen op rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH). Dat is beperkte handicapspecifieke ondersteuning voor wie af en toe hulp nodig heeft.