Tegemoetkomingen, fiscale, sociale maatregelen en dienstverlening van andere instanties

Vrije tijd

Reizen en toerisme in Vlaanderen

Wilt u op vakantie in Vlaanderen en bent u op zoek naar tips en betrouwbare informatie over de toegankelijkheid van vakantieverblijven, vervoer, attracties, musea enzoverder? Het Infopunt Toegankelijk Reizen, een dienst van Toerisme Vlaanderen, helpt u verder in die zoektocht.

European Disability Card (EDC)

De European Disability Card is een Europese handicapkaart waarmee u als persoon met een handicap voordelen kunt genieten bij cultuur-, sport- of vrijetijdsactiviteiten. De kaart is geldig in België en in zeven andere deelnemende Europese landen.

Sport

G-sport biedt personen met een handicap de mogelijkheid om te sporten in verschillende sportdisciplines. Welke disciplines worden aangeboden? Waar vindt u een sportclub in uw buurt? Wilt u G-sporten? U vindt uitgebreide informatie op de website van het G-sport Vlaanderen.

Cultuur en bibliotheek

Voor mensen met een leesbeperking bestaat er lectuur in aangepaste leesvorm zoals bijvoorbeeld:

  • grootletterdruk
  • brailleboek
  • daisy-luisterboek
  • digitaal tekstbestand

Meer en meer bibliotheken hebben aandacht voor lezers met een leesbeperking. Informeer er naar het lectuuraanbod in grootletterdruk of in gesproken vorm (daisyluisterboek). Kunt u zelf geen bezoek brengen aan de plaatselijke bib? Vraag na of de bib lectuur, cd's en dvd's aan huis bezorgt.

Ook de Luisterpuntbibliotheek en Transkript bieden lectuur in aangepaste vorm aan. U vindt meer informatie op de website van Luisterpunt.be en Transkript.be.

Activiteiten voor de jeugd

Een aantal instanties organiseert activiteiten specifiek voor kinderen of jongeren met een handicap. Bijvoorbeeld speelpleinwerking tijdens schoolvakanties, jeugdateliers, kampen. Voor meer informatie kunt u bijvoorbeeld  terecht bij:

Aangepast spelmateriaal

Bent u op zoek naar aangepast spelmateriaal voor kinderen of volwassenen met een handicap? Dan kunt u terecht bij een spelotheek. Spelotheken hebben een gevarieerd aanbod aan spelmateriaal dat u kunt ontlenen. Sommige spelotheken bieden ook een snoezelruimte aan. U vindt meer informatie op de website spelotheken.be.

Provinciale initiatieven

In iedere provincie worden tal van activiteiten georganiseerd voor personen met een handicap. U neemt voor meer informatie best contact op met uw gemeentebestuur of de administratie van uw provincie.

De koepelorganisaties Katholieke Vereniging Gehandicapten (KVG) en Vereniging Personen met een Handicap (VFG) hebben provinciale afdelingen. Ook zij organiseren activiteiten in uw provincie.

Organisaties voor vrijetijdszorg

Bent u op zoek naar de organisaties voor vrijetijdszorg, erkend door het VAPH? U vindt informatie op de webpagina Organisaties voor vrijetijdszorg.

Specifieke hulpmiddelen

Bent u op zoek naar specifieke hulpmiddelen bij vrijetijdsactiviteiten dan vindt u informatie in de Vlibank, de Vlaamse hulpmiddelendatabankopent dialoogvenster.

jongen in rolstoel speelt basket op het basketbalterrein

Handicap door ongeval

In geval van een ongeval, een beroepsziekte of een medische fout spreekt u eerst een verzekeringsmaatschappij of een fonds aan om uw schade te vergoeden.