Overzicht

Percentagebalk PAB-budgetlijn

schermafdruk percentagebalk pab-budgetlijn

In de percentagebalk vindt u een overzicht van wat u al besteed hebt van uw persoonlijk budget, welke bedragen in verwerking zijn en wat u nog kunt besteden.

Als er een combinatie loopt met ondersteuning door een multifunctioneel centrum (MFC)  - enkel voor personen met een PAB - dan ziet u dat ook in het overzicht. 

Als u recht hebt op VIA-middelen, dan ziet u dat ook in het overzicht. Het totale bedrag (links te zien) bevat reeds uw recht op VIA-middelen. 

Naarmate u kosten registreert die recht geven op VIA-middelen, zal het totale bedrag van uw budgetlijn verhogen.

Het resterende bedrag dat zichtbaar is op uw budgetlijn, is het maximumbedrag dat u nog aan kosten kunt registreren inclusief VIA-middelen.

U kunt maximum 15,75 % aan VIA-middelen ontvangen en gebruiken voor kosten binnen uw jaarbudget. Kosten boven het jaarbudget en de VIA-middelen moet u met eigen middelen bijpassen op uw PAB-rekening.

Percentagebalk PVB-budgetlijn

schermafdruk percentagebalk pvb-budgetlijn

In de percentagebalk vindt u een overzicht van wat u al besteed hebt van uw persoonlijk budget, welke bedragen in verwerking zijn en wat u nog kunt besteden.

In het keuzemenu kunt u de weergave van het budget kiezen:

 • bedrag in euro (exclusief beheerskosten)
 • bedrage in euro (inclusief beheerskosten)
 • bedrag in punten

Als u recht hebt op VIA-middelen, dan ziet u dat ook in het overzicht. Het totale bedrag (links te zien) bevat reeds uw recht op VIA-middelen. 

Naarmate u kosten registreert die recht geven op VIA-middelen, zal het totale bedrag van uw budgetlijn verhogen.

Het resterende bedrag dat zichtbaar is op uw budgetlijn, is het maximumbedrag dat u nog aan kosten kunt registreren (inclusief VIA-middelen).

U kunt maximum 8,75 % aan VIA-middelen ontvangen en gebruiken voor kosten binnen uw jaarbudget. Kosten boven het jaarbudget en de VIA-middelen moet u met eigen middelen bijpassen op uw PVB-rekening.

Terugvorderbaar voorschot

Onder ’Uw terugvorderbaar voorschot’ ziet u wanneer het voorschot werd uitbetaald en hoeveel er werd uitbetaald.

 • Het terugvorderbaar voorschot is afgerond ¼ van uw jaarbudget. Het dient om de facturen van de overeenkomsten die u sloot, te betalen zonder dat u die zelf moet voorschieten.
 • Het voorschot is geen deel van uw budget. Bij de stopzetting van uw budget, moet het volledig terugbetaald worden aan het VAPH.   
   
schermafdruk terugvorderbaar voorschot
 • Als u nog niet startte met uw budget, dan kunt kan u dat hier doen en zo uw terugvorderbaar voorschot aanvragen. Voordat u het formulier starten met cash kunt invullen, moet u eerst een overeenkomst registreren. Nadat de overeenkomst werd goedgekeurd, kunt u het formulier ‘Starten met cash’ invullen.
 • Opgelet! Als u uw terugvorderbaar voorschot wilt verhogen of verlagen (wegens aanpassing besteding in voucher – cash), dan kunt u dat online doen.
schermafdruk aanpassing terugvorderbaar voorschot
 • Daar vult u uw nieuwe ‘inschatting cash op jaarbasis’ in.

Starten met cash

Voordat u het formulier starten met cash kunt invullen, moet u eerst een cashovereenkomst registreren. Nadat de cashovereenkomst werd goedgekeurd, kunt u het formulier starten met cash invullen.

schermafdruk starten met cash
 • In het formulier Starten met cash moet u een aantal gegevens invullen. De velden die u verplicht moet invullen, zijn aangeduid met een sterretje. Op het formulier staat welke gegevens u in welke velden moet invullen.
 • Als u het formulier invult als wettelijk vertegenwoordiger, dan selecteert u ‘nee’ en vult u uw gegevens bij de gegevens van de budgethouder in.
 • Als u het formulier invult als budgethouder, dan selecteert u ‘ja’ en vult u de velden in vanaf het deel ‘Gegevens van de budgetrekening’. Daarvoor scrolt u naar beneden.
 • U moet een bewijs van uw rekeningnummer toevoegen. Klik daarvoor op de knop bijlage toevoegen.
 • Als u alle nodige velden hebt ingevuld, klikt u op ‘Verzenden’.

Uw gegevens als werkgever

Onder ‘uw gegevens als werkgever’ ziet u uw ondernemingsnummer als werkgever. Dat hebt u enkel als u rechtstreeks een individuele begeleider/student of gezinslid/familielid tot de 2e graad tewerkstelt.

schermafdruk uw gegevens als werkgever

Direct naar

 • Persoonlijke-assistentiebudget

  Een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) is een budget om de assistentie voor uw kind thuis of op school te organiseren en te financieren.

 • Persoonsvolgend budget

  Het persoonsvolgend budget (PVB) is een budget op maat waarmee u zorg en ondersteuning kunt inkopen.