
Rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH)
Rechtstreeks toegankelijke hulp is beperkte, handicapspecifieke ondersteuning in de vorm van begeleiding, dagopvang of verblijf voor wie af en toe hulp nodig heeft.
Maatregelen naar aanleiding van het coronavirus. Alle info
Op 1 januari 2017 stapten alle meerderjarigen die ondersteuning kregen van het VAPH over naar het systeem van de persoonsvolgende financiering. Historisch gegroeide verschillen uit het verleden zorgden ervoor dat toen de financiële middelen van elke voorziening verdeeld werden over haar cliënten, niet elke persoon met dezelfde ondersteuningsnood en -vraag hetzelfde budget kreeg.
Om toch gelijkwaardige budgetten voor gelijk(w)aardige profielen te realiseren voor elke persoon met een handicap, worden verschillende stappen gezet: correctiefase 1 en correctiefase 2.
Correctiefase 2 is de laatste stap in de beweging naar gelijkwaardige budgetten voor gelijk(w)aardige profielen. Van 2020 tot en met 2027 vindt een grootschalige, budgetneutrale herverdeling plaats die ervoor moet zorgen dat iedereen die vóór 1 januari 2017 ondersteuning kreeg vanuit een voorziening een persoonsvolgend budget krijgt dat gelijkwaardig is aan het budget van mensen met een gelijk(w)aardig profiel.
De aanpassingen zullen geleidelijk aan gebeuren: budgetten worden in de loop van enkele jaren gecorrigeerd.
De herverdeling is voor het VAPH budgetneutraal. Dat wil zeggen dat voor sommige personen het budget zal dalen en voor anderen het budget zal stijgen. Zo bereiken we op het einde van correctiefase 2, in 2027, volledig gelijkwaardige budgetten voor gelijk(w)aardige profielen.
Daalt uw persoonsvolgend budget als gevolg van correctiefase 2? Of werd uw persoonsvolgend budget door correctiefase 2 stopgezet en werd u doorverwezen naar rechtstreeks toegankelijke hulp? Dan hebt u waarschijnlijk heel wat vragen en bent u misschien bezorgd over hoe het nu verder moet.
Hoewel uw vergunde zorgaanbieder zoveel als mogelijk zal proberen om u verder ondersteuning te bieden, zal dat zeker niet altijd eenvoudig zijn.
Daarom willen we u en de mensen rondom u zo goed mogelijk informeren over wat er bijkomend nodig en wenselijk is om uw ondersteuning verder te kunnen zetten. Als het nodig is, willen we ook extra hulp inschakelen om te helpen zoeken naar andere oplossingen.
Correctiefase 2 loopt van 2020 tot 2027.
Personen van wie het budget wordt aangepast, ontvingen daarover in de loop van oktober 2019 een persoonlijke brief van het VAPH. De brief is ook te vinden in het e-loket mijnvaph.be.
Correctiefase 2 geldt voor iedere meerderjarige persoon die een persoonsvolgend budget kreeg op basis van zijn zorggebruik bij een voorziening op 31 december 2016.
De vergunde zorgaanbieders engageren zich om u dezelfde zorg en ondersteuning te blijven bieden als in 2016, als u voldoet aan de voorwaarde om een beroep te kunnen doen op zorggarantie. Een aanpassing van een persoonsvolgend budget, betekent dus niet per se dat ook de ondersteuning (functie en frequentie) verandert.
Deze garantie op zorg werd vastgelegd in de regelgeving en is van toepassing voor iedereen die zijn ondersteuning nog niet gewijzigd heeft sinds 1.1.2017. Kunt u geen beroep doen op zorggarantie, dan kan de aanpassing van uw budget wel een impact hebben op de ondersteuning waar u voortaan gebruik van kunt maken.
In november werden er infosessies georganiseerd over correctiefase 2. U vindt een opname van een van de infosessies en de PowerPointpresentatie onderaan op deze pagina.
Meer info over correctiefase 2 vindt u in vraag-en-antwoord-vorm in de factcheck.
Voor meer info over de concrete aanpassing van uw budget en wat dat voor u betekent kunt u terecht bij:
Rechtstreeks toegankelijke hulp is beperkte, handicapspecifieke ondersteuning in de vorm van begeleiding, dagopvang of verblijf voor wie af en toe hulp nodig heeft.
Het persoonsvolgend budget (PVB) is een budget op maat waarmee u zorg en ondersteuning kunt inkopen.
Voor hulp bij de opstart en het beheer van uw persoonlijke-assistentiebudget of van uw persoonsvolgend budget.