Multidisciplinaire teams [MDT]
Voor VAPH-professionelen
Module C
Checklist prioritering
Module D
Vaststelling ondersteuningsbehoeften in kader van IMB

Aanpassingen in functie van de veiligheid

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen:

  • hulpmiddelen en aanpassingen die aangevraagd worden voor het veiligheidsgevoel van de persoon met een handicap tegenover derden
  • hulpmiddelen en aanpassingen die nodig zijn ten gevolge van de beperkingen van de persoon met een handicap

Veiligheidshulpmiddelen om het veiligheidsgevoel te verhogen kunnen door het VAPH niet gesubsidieerd worden (bv. parlofonieoplossing in een gewoon huis om de identiteit van de persoon die aanbelt te controleren).

Het VAPH kan alleen noodzakelijke hulpmiddelen en aanpassingen subsidiƫren, dus hulpmiddelen of aanpassingen waarvan is aangetoond dat die significante beperkingen compenseren of vervangen. Een parlofonieoplossing voor een persoon met een motorische handicap die er zonder dat hulpmiddel niet in slaagt de deur tijdig te openen voor bezoekers, kan wel ten laste genomen worden. In dat geval is het hulpmiddel namelijk noodzakelijk om de beperkingen van de persoon met handicap te compenseren.

Hulpmiddelen of aanpassingen die in functie van de handicap een noodzaak zijn om de persoon met een handicap tegen zichzelf te beschermen of om bepaalde activiteiten en handelingen op een veilige wijze uit te voeren, kunnen gesubsidieerd worden door het VAPH.

Bijvoorbeeld:

  • antischeurpakken om te voorkomen dat personen met ernstige gedragsproblemen zich uitkleden, smeren of hun kleding scheuren
  • een tilsysteem om de persoon met een handicap op een veilige ergonomische manier te helpen bij een transfer