Checklist prioritering

In module C bepaalt u de prioriteitengroep via de checklist prioritering.

Vaststelling ondersteuningsbehoeften in kader van IMB

In module D bepaalt u de nood aan hulpmiddelen en aanpassingen.

Aanpassingen in functie van de veiligheid

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen:

  • hulpmiddelen en aanpassingen die aangevraagd worden voor het veiligheidsgevoel van de persoon met een handicap tegenover derden
  • hulpmiddelen en aanpassingen die nodig zijn ten gevolge van de beperkingen van de persoon met een handicap

Veiligheidshulpmiddelen om het veiligheidsgevoel te verhogen kunnen door het VAPH niet gesubsidieerd worden (bv. parlofonie-oplossing bij gewoon huis in functie van het controleren van de identiteit van persoon die aanbelt).

Het VAPH kan enkel noodzakelijke hulpmiddelen en aanpassingen subsidiëren, dus hulpmiddelen of aanpassingen waarvan is aangetoond dat die significante beperkingen compenseren of vervangen. Een parlofonie-oplossing voor een persoon met een motorische handicap die er zonder dat hulpmiddel niet in slaagt de deur tijdig te openen voor bezoekers, kan wel ten laste genomen worden. In dat geval is het hulpmiddel immers noodzakelijk om de beperkingen van de persoon met handicap te compenseren.

Hulpmiddelen of aanpassingen die in functie van de handicap een noodzaak zijn om de persoon met een handicap tegen zichzelf te beschermen of hulpmiddelen om bepaalde activiteiten en handelingen op een veilige wijze uit te kunnen voeren, kunnen gesubsidieerd worden door het VAPH.

Bijvoorbeeld:

  • antischeurpakken om te voorkomen dat personen met ernstige gedragsproblemen zich uitkleden, smeren of hun kleding scheuren
  • een tilsysteem om de persoon met een handicap op een veilige ergonomische manier te helpen bij een transfer